Koliko smo puta u različitim situacijama kada se javio određeni problem vezan uz dijete, čuli ili izgovorili rečenicu: „Problem se mora riješiti vodeći brigu prvenstveno o dobrobiti djeteta, a sve drugo je manje važno!“

Mudro i plemenito, jedino tako je i moguće. Na riječima svakako, ali u djelima često se puno toga događa na štetu djeteta.

Mnogo je puta rečeno da bi bilo potrebno, da djeca koja borave u domovima za nezbrinutu djecu, u njima borave što kraće te da bi bilo neophodno poraditi na što ranijem usvajanju djeteta, kad god je to moguće.

Ali dobre ideje kod nas često budu potpuno izokrenute. I tako je Filip, mladi ubojica iz Splita, kao dijete kratko boravio u domu „Maestral“. Jer sada to znamo, njegova je obitelj bila disfunkcionalna. Ali netko je u vrijeme dok je Filip bio malen, odlučio da je bolje da dijete odrasta u obitelji, nego u Domu. Pri tome je očito bila zanemarena činjenica da je ta obitelj samo formalno zadovoljavajuća zajednica muškarca i žene. Ta je zajednica očito bila razarajuća i uništavajuća za dijete, ali propust je ipak učinjen i rezultirao je u konačnici  tragičnim ishodom.

Filipovi roditelji nisu ni znali, ni željeli djeci pružati ljubav i sigurnost. Majka je Filipa poticala na krađu po crkvama. Oba su roditelja iskazivala devijantno ponašanje, ali Centar za socijalnu skrb je procijenio da su oni bolja solucija za dijete od boravka u Domu. Jer, svako dijete po zakonu ima pravo na tatu i mamu.

Ovih dana čitamo, kako je dvojici muškaraca, Ivi i Mladenu, koji su sklopili životno partnerstvo, u zagrebačkom Centru za socijalnu skrb odbijena molba za  posvajanjem djeteta. To je učinjeno usprkos presudi Upravnog suda da imaju pravo na posvajanje. Apsurdno je, da je svatko od njih, kao samac mogao biti prihvatljiv posvojitelj, ali problem je nastao zato što nisu zatajili da žive u registriranoj zajednici. Oni silno žele dijete, mogli bi mu pružiti ljubav i sigurnost, ali to je očito nevažno jer su istog spola.

Za normalan odgoj i razvoj djeteta je presudno da su roditelji različitog spola a nevažno što rade i kako se ponašaju prema svom djetetu. Nevažno je jesu li alkoholičari, ovisnici o dogama, nasilnici, lopovi, dileri… To je očito neka nova znanstvena spoznaja i bilo bi je dobro objaviti u nekom svjetskom časopisu kako bismo i druge ljude prosvijetlili i podučili kako će uspješno uništavati djecu!

Ivo Šegota, molekularni biolog, te njegov partner Mladen Kožić, sociolog, iskreno se nadaju pozitivnom ishodu s udomljavanjem. Još uvijek vjeruju u Sud.

Rezultati 19.000 znanstvenih radova provedenih i objavljenih u razdoblju između 1977. i 2013. godine u raznim publikacijama, pokazali su da se djeca koju su odgajali homoseksualni parovi ni po čemu ne razlikuju u usporedbi s djecom heteroseksualnih roditelja. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom stručnom časopisu Social Science Research.

Dobro je da dijete odrasta uz oca i majku koji ga vole, poštuju i uživaju u svom roditeljstvu. Ali to često nije tako.

Imamo li hrabrosti iskreno, bez predrasuda, odlučiti što je zapravo najbolje za dijete koje živi u disfunkcionalnoj obitelji ili u Domu? Može li i smije li forma biti najvažnija i pridonositi uništavanju mladog bića na pragu života?

One Reply to “DOBROBIT DJETETA JE NAJVAŽNIJA!”

  1. Gotovo da svako drugi brak između muškarca i žene završi razvodom. Pa traumatizirane djece koliko hoćemo. Reklo bi se, za izvoz. Za svako dijete je bolje da ima dvije mame. Ili dva tate. Ili samo jednog od njih, ako je dostatno za ljubav, kvalitetan odgoj i empatiju koju roditeljstvo zahtjeva.
    Dopustili smo da nam Markička, i institucija koja ju je iznjedrila, zadire u sferu civilnog života.
    Sekularnost države jasno je propisana Ustavom. Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene su od države. Svakodnevno pak svjedočimo zadiranju crkvenih institucija i vjernika u osobna prava građana. Pa je i odnos prema drugima i drugačijima uvelike rezultat njihovog poimanja božje ljubavi. Kao da je Isus umro samo za neke, a ne za svih.
    Centar za socijalnu skrb je u slučaju Filipa i njegove braće ponovno zakazao. I ukazao na monstruoznu činjenicu da je jedan tako velik sustav instaliran kako bi bio dostatan sam sebi. Na državnoj sisi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)