Danima se vrlo često izgovarala riječ sloboda, gotovo se koristila jednako često kao i različite psovke. A psovke su nam, kako znamo, nezaobilazni dio rječnika. Sada je u tu kategoriju ušla i riječ sloboda. Ma što ona ljudima značila!

I tako je na Trgu bana Jelačića nesmetano održan „Festival slobode“. Gužve je bilo, maski nije bilo, izrečeno je koješta. Ponešto i suvislo, a uglavnom nesuvislo, čak opasno. Zbunjuje, barem mene, da je Božinovićev zamjenik u Nacionalnom stožeru, Damir Trut, izjavio da su se prosvjednici uglavnom pridržavali propisanih odnosno preporučenih epidemioloških mjera, prvenstveno držanja fizičke distance!  Maske na otvorenom nisu bile propisane, to je istina, ali zdravi razum bi nalagao da se u situacijama u kojima se okupio velik broj ljudi ipak koriste.  Je li izjava gospodina Truta bila njegov slobodan izbor ili nečija sugestija da ne kažem nalog?

Ali borimo se mi za „slobodu“ na mnogim frontovima.

Kako znamo, Dioklecijanov akvedukt je spomenik nulte kategorije. A kažu da je zadnja sanacija bila prije samo 150 godina, još u vrijeme Bajamontija. Ali zamislite, Ministarstvo kulture je već osiguralo dio sredstava za sanaciju, čak je izrađen dokument o sanaciji…?! Ali što se čekalo do sada? Godinama kamioni prolaze ispod lukova akvedukta a očito su čelnici i grada i Ministarstva, niz godina slobodno odlučivali da ima vremena za gradnju nove ceste za kamione a i da nema žurbe za sanaciju spomenika nulte kategorije. Kad je toliko izdržao, pa vjerojatno će još koju godinu. A ovdje se uz to događa i sustavno uništavanje najvrjednijeg resursa pitke vode u Hrvatskoj! Ali očito nitko nije odgovoran što smo dočekali čak 2020. ne poduzimajući ništa – važno je da su mjerodavni i u gradu i u Državi to slobodno odlučili, bez ičijeg pritiska!

Status pomoćnika u nastavi još uvijek nije sustavno riješen. Školska godina je započela, a mnoge su škole tek 28. kolovoza raspisale natječaje za pomoćnike u nastavi, koji su bili otvoreni do 5. rujna. Sada, naravno slijedi razdoblje odabira pomoćnika i rok za žalbu. Kada budu izabrani, pomoćnici bi trebali proći određenu edukaciju. A što će djeca s teškoćama do tada raditi – sjediti kod kuće ili formalno biti u razredu iako samostalno ne mogu kvalitetno pratiti nastavu?! Ali, vjerojatno nitko nije nikoga prisiljavao da tako traljavo tretira problem pomoćnika u nastavi, sve je to slobodan izbor naših odgojno obrazovnih institucija! Očito je odnos prema pomoćnicima u nastavi pokazatelj da Republika Hrvatska slobodnim odabirom djecu s teškoćama u razvoju kao i njihove roditelje, tretira kao građane drugog reda!

 Još su neki naši građani bili tretirani kao drugorazredni, a možda ima toga i danas. To su svi oni koji su trebali liječničku intervenciju, ali ne iz domene opake zaraze, već zbog drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Neki su liječnici (na temelju informacija iz medija), slobodno odlučili da ih neće primiti u bolnicu zbog opasnosti od zaraze coronom. Nažalost, za neke pacijente je to bilo kobno, te su „slobodu“ platili životom.

Još jedna šokantna vijest stigla je do nas posljednjih dana – u istočnom kompleksu bolnice na Križinama nema tople vode i to već 60 godina!!! A u energetsku obnovu bolnice je prije tri godine uloženo 78 milijuna kuna, ali projektom nije bio obuhvaćen taj dio energetskog sustava! U 21. stojeću pacijenti odlaze kući (ako mogu) kako bi se istuširali toplom vodom!!! A jedna od temeljnih preporuka u borbi protiv zaraze corona virusom je često i temeljito pranje ruku toplom vodom! Higijena! Nešto je krivo u sustavu grijanja vode, pa se to eto, slobodnom odlukom nije riješilo do dana današnjeg. Jasno je da su bolnici potrebni moderni uređaji za dijagnostiku i liječenje različitih bolesti, a novaca uvijek nedostaje. Ali ne bi li topla voda ipak, po slobodnom izboru, trebala biti prioritet svima?

„Poljudska ljepotica“ poznata je širom svijeta. Po mnogočemu je taj stadion jedinstven. Ali i o njega se očešala sloboda odlučivanja. Umjesto redovitog održavanja odgovorni su dopustili da stadion dođe u opasno stanje. Nedavno je donesena odluka da se stadion proglasi spomenikom kulture, budući da se radi „o vrhunskom arhitektonskom, ali i konstruktorskom djelu“, a to je omogućilo apliciranje za europska sredstva za sanaciju. Ali to je bilo nedavno!! Međutim, stadion koji ovih dana slavi 41. rođendan, trebao je biti održavan sve ovo vrijeme „s obzirom na čeličnu konstrukciju, što znači da je se antikorozivno štiti, s nje uklanja prašina, vidi kako funkcioniraju instalacije, vijci i sve ostalo.“ Grad, kao vlasnik sportskog objekta, nije poštovao te norme, potpuno slobodno, bez ičije prisile!

Mnogo je još primjera u kojima su pojedinci, neke skupine ili institucije jasno pokazali koliko cijene slobodu! Što će nama propisi, normativi, zakoni, humanost, poštivanje dogovora? Sve su to svojevrsne prisile, a to slobodni građani ne prihvaćaju. I zato ćemo (na sreću ne baš svi) i dalje, slobodno stvarati kaos, anarhiju, samovolju, širiti dezinformacije i uništavati kulturne vrijednosti koje imamo.

„Sloboda“ iznad svega!!!   

One Reply to “„SLOBODA“ IZNAD SVEGA!!!”

  1. Pojam slobode je krivo percipiran. Tek kad svi savladamo lekciju samoodgovornosti, na svim područjima ljudskog rada i djelovanja, moći ćemo pojmiti natruhe generalnog pojma slobode. Do tada ćemo se utapati u festivalskim feštama “kruha i igara.”
    Jako dobra preslika zbivanja oko nas. Bravo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)