Intrigantna tema su prošlih dana (čini se da su ih mediji uglavnom već zaboravili) bili  navijači Dinama, poznati Bad Blu Boysi, odnosno skupina koja se trenutno nalazi u zatvoru u Grčkoj. Jesu li to huligani i ništarije koje su svjesno otišle u Grčku da bi se mlatili s navijačima tamošnjeg kluba, ili su to zabludjele, naivne ovčice kojima treba pomoći i imati razumijevanja za njihove nevolje. To je, naravno, lažna dilema. Vjerujem da među tih stotinjak osoba ima i naivaca koji su uletjeli u tu avanturu ne razmišljajući o opasnosti i možda im primarno nije bila na pameti tuča nego samo hvalisanje kako su bili ispred suparničkog stadiona. Nema sumnje da su neki dobro znali kamo idu, i tuča je bila temeljni cilj zbog kojeg su išli.  Nekima je svakako sama pomisao na opasnost bila okidač da se krene, jer život bez opasnosti nije pravi život.

Ono što je, pomalo neozbiljan argument u isticanju njihove krivnje, je tvrdnja da su otišli u Grčku iako je bio zabranjen ulazak navijačima!!! Znamo svi da ono što je zabranjeno može donijeti neugodne pa i teške posljedice, ako se zabrana ne poštuje. Ali pitam se,  zar su BBB-ovci uistinu jedini koji rade nešto što je zabranjeno?

Bez obzira na njihove motive, potrebno je pomoći onoliko koliko je to u nastaloj situaciji moguće. Ali, potpuno je jasno da kazna treba biti primjerena onome što su uistinu učinili. Nužno je potrebno da na svojim leđima osjete posljedice svoje odluke, odluke odlaska u Grčku koji je bio zabranjen. Možda do sada navijači, ne samo ovi nego i drugi u Hrvatskoj, nisu primali jasne i jednoznačne povratne informacije o osobnoj odgovornosti kada su pravili nerede različitih vrsta.  Ali ova glupost koju su napravili ne bi smjela umanjiti dobre stvari po kojima mnogi pamte BBB-ovce. Ogromna je to skupina i svaka je generalizacija opasna i nužno netočna.  Jer, mnogi su pomagali u vrijeme pandemije, za vrijeme potresa i u Zagrebu i u Petrinji. To su činjenice. Možda su neki od tih „dobrotvora“ upravo sada u zatvoru. Ali dobra djela ne mogu izbrisati ili poništiti loša, kao što ni loša ne smiju prekriti ono dobro što je bilo. Jer život nije crno bijel, a ljude ne bismo smjeli dijeliti na pozitivce i negativce i smatrati da su to jednom zauvijek definirane kategorije iz kojih nema izlaska.

 Poput Bad Blu Boysa i Torcida se često proglašava skupinom huligana što sigurno nije  jedino njezino obilježje, niti vrijedi za sve pripadnike Torcide. Upravo je ovih dana u Splitu otvoren novi vrtić, a u oslikavanju zidova je  sudjelovala Torcida! Pa i u vrijeme pandemije su se znali iskazati i neumorno pomagati kada je bilo potrebno adaptirati bolničke odjele zbog novo nastale situacije.

Ali, osim navijača kojima često  mnogo toga opravdano zamjeramo, moramo priznati da nisu jedini koji rade nešto što je zabranjeno.

Što je s brojnim vozačima koji svi dobro znaju da je zabranjeno voziti kad svijetli crveno, pa ipak prolaze kroz raskršća ne obazirući se na semafor?

A brojni političari koji znaju da moraju ispuniti imovinsku karticu pri ulasku u Sabor, pa to ne učine ili prikriju dio podataka jer od silnog posla nužno nešto i zaborave?

A roditelji i učitelji koji znaju da je zabranjeno fizičko kažnjavanje djece, i čak smatraju da je to ispravno pa ipak povremeno koriste tu odgojnu metodu? Neki i malo češće od povremeno!

A mudrijaši koji su doktorirali prepisujući tuđe članke i radove iako znaju da je to kažnjivo? Njih očito iskustvo uči da ono što se ne smije u civiliziranom svijetu, u nas ipak prolazi, nekima!

A bespravni graditelji i uzurpatori pomorskog dobra koji svojataju ono što je opće dobro, stvaraju privatne plaže, grade vile i bazene gdje je to zabranjeno?

A iznajmljivači kojima su svi ljetni gosti rođaci ma iz kojeg dijela svijeta došli? Na „crno“ dobro zarađuju, iako znaju znaju da je to kažnjivo?

A zlostavljači koji nemilice tuku i prijete svojim suprugama ili partnericama iako je to zabranjeno? Nažalost, njihovo ponašanje se očito pre često tolerira i tek kada ženska osoba strada, kada glavom plati inertnost i nesposobnost našeg sustava onda možda uslijede adekvatne sankcije. Podaci govore da je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena, uglavnom iz partnerskih odnosa. Bilo bi dobro znati što se događalo  s počiniteljima!

Moglo bi se u nedogled nabrajati naše svakodnevne grijehe kojima kršimo brojna pravila, odredbe, zakone, ugrožavamo život sebi i drugima. A često bez ikakvih ozbiljnih posljedica. A o grijesima propusta da i ne govorimo. Čini se da raznorazni  huligani i divljaci nisu rijetkost u nas!

Da ne bude zabune, BBB-ovci moraju biti kažnjeni za ono što su učinili, ali bi bilo nužno da isti kriteriji vrijede za sve prekršitelje  različitih zakona!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)