U velikom istraživanju koje je tijekom 2018. godine  proveo Laboratorij za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovalo je oko 10 000 adolescenata, svih razreda 77 srednjih škola u nekoliko većih hrvatskih gradova. Rezultati nisu baš ohrabrujući.

Na primjer, čak 39 % mladih navodi da je u posljednjih mjesec dana ( u trenutku ispitivanja) jednom ili češće vidjelo da netko od vršnjaka zlostavlja drugog učenika, a 18 % ih je i osobno doživjelo nasilje; alkohol je konzumiralo 70,4 % mladih, a 14,7 %  barem jednom marihuanu; oko 7 % koristi marihuanu jednom tjedno ili češće.

Rezultati pokazuju da je gotovo 19% mladih imalo iskustvo oralnog spolnog odnosa  prije 14. godine života. Među ispitanima 21,4% je imalo spolni odnos, od toga 13,4%  prije 14. godine života.

Također je važno istaknuti da približno trećina srednjoškolaca ima ozbiljne simptome anksioznosti, a petina ozbiljne znakove depresivnosti. 14,5 % je barem jednom razmišljalo o  samoubojstvu, 9 % ih je izradilo plan samoubojstva, a 4,4 % pokušalo je počiniti samoubojstvo.

Vjerojatno nema sumnje da je važno da djeca i mladi započnu što ranije razmišljati i učiti o tome što je dobro i poželjno za njihovo tjelesno i mentalno zdravlje, a što opasno i čak uništavajuće. Važno je da mladi nauče da njihovo ponašanje često ima utjecaja i na druge te da je neophodno potrebno krotiti svoju egoističnost i poštivati želje i potrebe drugoga; da nauče da svaka njihova želja i potreba ne mora biti zadovoljena u trenutku kada se pojavila. Također je važno da nauče i poštivati sebe, da se nauče nositi s neuspjehom i stresom, da nauče razgovarati…

Puno toga životno korisnog trebalo je biti sadržaj Zdravstvenog odgoja. Među predloženim sadržajima bolna je točka (za neke) bio spolni odgoj. Neki su roditelji tada bili vrlo nezadovoljni mogućnošću da škola odgaja njihovu djecu jer su bili uvjereni da će oni to učiniti kvalitetnije i u skladu sa svojim svjetonazorom. Međutim, nije mi poznato da je itko i prije aktualiziranja te teme, branio roditeljima da svoju djecu odgajaju u skladu sa svojim uvjerenjima i svjetonazorom. Koliko mi je poznato, nitko ne obilazi stanove i ne provjerava koje odgojne metode roditelji koriste i koji je njihov svjetonazor.

Istina je da članak 64. Ustava RH kaže da su roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.

Spomenuta anketa nam, nažalost zorno prikazuje kako funkcionira taj odgoj koji provode samo roditelji. Jer, škola i dalje uglavnom ne radi ništa na tom planu. Je li na djelu zapravo samoodgoj mlade generacije? Dok odrasli mudruju i mlate praznu slamu, djeca se snalaze kako znaju i umiju! Ako je to točno onda su svi, i u sustavu i izvan njega suodgovorni za ono što se događa s našom mladeži. A to što se događa, očito je iz navedenih rezultata, nije optimistično, nije kvalitetan temelj na kojem će „svijet“ ostati.

 Život nezaustavljivo ide naprijed i pokazuje da mladi ne mogu čekati da se mi dogovorimo što je to važno za njihovo kvalitetno odrastanje, tko će im pružati neophodne informacije u mnogim pitanjima pa tako i u sferi spolnosti, tko će ih slušati kada se izgube u sumnjama i nedoumicama, tko će ih hrabriti kada se susretnu s teškoćama i porazima, tko će ih naučiti nenasilno razrješavati sukobe, tko će im biti istinski uzori?

Ne bismo smjeli zaboraviti da postoje i grijesi propusta. A mi ih gomilamo iz dana u dan, iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće!

2 Replies to “NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

  1. Što posijemo, to žanjemo.
    Bombardiranje s Tv-a: Žuja je zakon
    Javno izvlačenje kockanja.
    Obavezna TV preplata na kontinuirano prikazivanje nasilja.
    Kad se zbroji 2+2 uvijek da 4.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)