Vijesti o divljaštvu i brutalnosti prestaju biti rijetkost. I nisu, naravno, splitska specijalnost.  Još uvijek se neki pomalo začuđeno pitaju što nas je to snašlo? Razloga svakako ima više, situacije su vrlo različite, ali je njihov zajednički nazivnik nekontrolirana manifestacija agresije. I ne uvijek, ali vrlo često, kao da se mjerodavni boje izreći adekvatnu kaznu ili ih zapravo nije briga.

Na prvi pogled ono što se dogodilo dvojici sezonaca u Dubrovniku, izgleda kao vic. Ali, nažalost, to se uistinu dogodilo. I djeluje pomalo paradigmatično za naše prilike.

Napadnuta su dvojica mladića, Slavonci, koji rade za tvrtku koja iznajmljuje kajake. Napadnuti su dok su pospremali opremu. Ali u tom prostoru očito vlada gužva jer ima više iznajmljivača kajaka i jedni su drugima konkurencija.

„Jednog sezonca iz Slavonije su dvojica uhvatila s leđa, dok ga je treći napadač udarao oštrim dijelom metalne konobarske tacne u lice. Lice su mu unakazili. Zube su mu polomili,  cijelu glavu su mu unakazili, rasjekli čelo i nos. Drugi momak ima masnice po cijelom licu, tog jadnog momka su na podlaktici porezali do kosti nečim oštrim, vjerojatno nožem ili staklom. Krvi je bilo svugdje“ rekoše očevici.

A kada je vlasnik firme za koju rade Slavonci policajcu rekao: „Gospodine, moj kolega ima slomljeno čelo i slomljene zube”, policajac mu je odgovorio: „Dok to ne stoji na papiru, on za mene nema ništa.” Dakle, nije važno što se uistinu dogodilo, nego dotični policajac kroji istinu. Neki su svjedoci vidjeli kako policajci prijateljski razgovaraju s napadačima te su dvojicu pustili a ozlijeđene mladiće zadržali na ispitivanju – oni su navodno prijetili momcima koji su ih izubijali. Uz to su sezonci kažnjeni sa 600 kuna jer su zakasnili  produljiti boravište. Ipak, kada su informacije o nemilom događaju procurile u medije, policija je malo promijenila svoju odluku: dvojica od trojice napadača su kazneno prijavljeni, a jedan prekršajno.

Zahvaljujući našem pravnom sustavu dobro nam poznati Daruvarac još šeta Zadrom iako ima pravomoćnu presudu i trebao je već biti u zatvoru.

Kad ljudi maltretiraju ljude, u obitelji, na ulici, u kafiću… nikako da pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da je to nedopustivo i da adekvatno sankcioniramo nasilnike.

Čini se da su mnogi u nas anticipirali originalni savjet jednog Britanca, gospodina Carona koji se istinski zabrinuo za komarce i založio se da se zabrani njihovo ubijanje. „Ubojice komaraca lišavaju života majke koje pokušavaju skrbiti o svojoj dječici“, poručio je i dodao da se sve vrste na Zemlji trebaju tretirati isto. Možda zato zapravo u nas toliki stradavaju a počinitelji ostaju nekažnjeni. Čak ih ponekad i pohvalimo, vjerojatno zato što su umlatili nekoga tko je mogao naškoditi komarcu koji mora othraniti svoju djecu!

One Reply to “NOVA SPORTSKA DISCIPLINA – DIVLJAŠTVO”

  1. Nema vise cvrste volje i discipline, kojom svakim danom odgajamo sami sebe, a onda i one oko sebe.
    Za “aparate”, koji bi trebali odrzavati red, uopce nemam komentara. Mozda bi bilo bolje ukinuti ih, i tako trosimo previse drzavnog i naseg novca za njihovo odrzavanje . . .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)