Je li nam ovih dana vrućina udarila u glavu ili bismo i bez nje svjedočili ponašanju koje nije primjereno pristojnim, civiliziranim ljudima? Tko zna! Možemo se samo tješiti da visoke temperature ometaju naše ili tuđe primjereno ponašanje, pa se zato češće događaju ekscesi.

Ipak mi se čini da su mnogi, i među nama ali i među stranim turistima, prečesto  zaokupljeni samo sobom: meni treba, ja hoću, baš me briga kako je drugome…! Dok se tako ponaša pojedinac, i time krši neka pravila, to je moguće lako riješiti, ako se želi. Ali bahatost i nebriga kojima svjedočimo osobito u zadnje vrijeme, često su rezultat interakcije između institucija i pojedinaca. I onih koji djeluju unutar neke institucije i onih koji izvan njih. Jer, kada bi institucije radile u skladu s radnim i etičkim pravilima i pojedinci bi se dobro zamislili prije nego što bi krenuli u divljanje, bahatluk i bezobrazluk.  Ali ako nečije sramotno ponašanje ne biva sankcionirano, poruka je vrlo jasna: može se, smije se, nikoga nije briga!

 U Splitu se turisti često ponašaju uistinu skandalozno. Mokre gdje im se svidi, po ulicama, trgovima, fontanama, povraćaju posvuda, imaju spolne odnose nasred ulice….! Ali, bilo bi dobro znati jesu li odgovorne službe (a valjda se zna tko je odgovoran) u spomenutim slučajevima intervenirale na primjeren način, tako da drugima ne padne na pamet ponašati se isto tako.

Na moru, brodovi se sidre ne vodeći računa o problemima koje možda stvaraju drugim brodovima, kupačima i što je najgore i najopasnije onemogućavaju ili bitno otežavaju kanaderima zahvaćanje mora u njihovim čestim akcijama; mnogi glisiraju preblizu obale, voze prebrzo. Na temelju informacija koje dobivamo putem medija, kazne se pišu, ali očito je premalo onih koji brinu o sigurnosti na moru, a neki su možda i prepopustljivi ili kratkovidni!

U mnogim gradovima kao i u Splitu, uistinu je veliki problem naći parkirno mjesto. Ali to ipak nikome ne daje za pravo da parkira nasred ulice i blokira prolaz autobusu!!! Ili hitnoj pomoći, ili vatrogascima? Želi li se stati na kraj ovakvoj bahatosti i egoističnosti vozača ili sve završava samo kao trenutna novinska vijest?

Požari bukte svugdje oko nas. A naša flota kanadera i Air Tractora nikako da se upotpuni. Neki avioni su još uvijek na remontu. Čini se da nedostaje mehaničara. Po nekim informacijama šestero ih je na godišnjem odmoru, a dvojica na bolovanju. Ovi bolesni, čini se povremeno odu na rad u Austriju ili Njemačku?! I tko je odgovoran što nismo spremno dočekali sezonu požara, neki kažu, gore nego ikada? „U ovom trenutku meni ne trebaju ničije ostavke, trebaju mi avioni“, poručio je ministar Banožić!

Ali umreženost nekompetentnih ili nemarnih pojedinaca i sustava koji je očito u neredu, najopasnija je u domeni zdravstva. Sustav je neefikasan, kaotičan, i to građani  osjećaju već godinama. Svojevrsna točka na „i“ jest smrt Vladimira Matijanića. Budući da je u pitanju poznata, javna osoba, neće niti lako prikrivati činjenice i nuditi isprazne fraze kao objašnjenje smrtnog ishoda. Imao je nekoliko autoimunih bolesti, problem s plućima i bio kovid pozitivan. Strašna je spoznaja da su nečija aljkavost i nemar naprasno skratili njegov život. Jasno je da je potrebno ispitati sve činjenice. Ipak, indicije su neumitne. Imunokopromitirana osoba je posebno ugrožena u doba kovid epidemije, to smo i mi laici naučili jer je to ponavljano nebrojeno puta! I kako to da djelatnici hitne medicinske pomoći to nisu znali?  Kao opravdanje za nereagiranje, odnosno ne smještanje u bolnicu, ističe se (iako netočno) kako nitko nije tražio da se gospodina Matijanića odveze u bolnicu. Pa zar pacijent ili njegovi bližnji mogu bolje procijeniti nužnost bolničkog smještaja od liječnika? Zar uistinu moramo biti „sam svoj doktor“ i meritorno odlučivati treba li nam bolnička skrb ili ne? Ali ovaj je primjer pokazao, nažalost, da ni točna spoznaja bolesnika o nužnosti bolničke skrbi, nije bila dovoljna! Još jedna deprimirajuća spoznaja, a tako česta u mnogim područjima. Kada se oglasio gospodin Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, rekao je: “Čujte, svatko ima svoje iskustvo, nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje”. Nema ni u tragovima nagovještaja da je možda netko ipak pogriješio, loše procijenio situaciju zbog neiskustva, umora…  Ne, oni ne griješe, „to je nemoguće“! Samo dosadni pacijenti izmišljaju optužbe i nepotrebno gnjave savršen i nepogrješiv ustroj splitske bolnice.  Poražavajući je i istup doktora Tomasovića, koji nam je svima poručio da bez poznanstva u bolnici,  pomoć dočekati nećemo. Matijanić je sam kriv što nije imao „prijatelja“ u bolnici!

Vladimir Matijanić se za života pisanom riječju borio za istinu, pravdu, poštenje, čiste ruke. Njegova smrt otkrila nam je previše toga lošeg i nesavjesnog i potakla druge da iznesu svoja neugodna ili čak zastrašujuća iskustva iz različitih zdravstvenih ustanova. Lavina je krenula. Može li je netko zaustaviti ili je ipak presnažna i neumoljiva?

Bilo bi nepošteno generalizirati, jasno da ima mnogo nekorumpiranih, savjesnih i kompetentnih liječnika i medicinskih sestara i tehničara u svim bolnicama u Hrvatskoj. Baš zato treba dignuti glas i ukazati na one koji na različite načine sramote svoju struku, svoje kolege i nažalost ugrožavaju život pacijenata.  

2 Replies to “BEŠĆUTNOST, BAHATOST I NEMAR NA SVAKOM KORAKU!

  1. Osjećaj da sve više i više postaješ nevažan broj, stvara osjećaj nesigurnosti i bojazan da može biti samo gore i gore.

  2. Da, (djelomično) točno., pa zbog toga mali dodatak :
    „kanader“ = canad air ‘ili ti’ onako po „naški“ kanader, odnosno vatrogasni zrakoplov. Da budemo precizniji: zapravo hrvatska „skraćenica“ naziva tvrtke, ne i naziv proizvoda, kako ga doživljavamo.
    „airtractor“ = isto je vatrogasni zrakoplov, ali ne i vatrogasni traktor kako ga „doživljavamo“. Jer Air Tractor je višenamjenski avion s turbo-prop motorom, koji se koristi u poljoprivrednom i protupožarnom zrakoplovstvu. Proizvodi ga američki proizvođač aviona Air Tractor.

    Možda i ovaj naziv može dobiti hrvatsku „inačicu“? Jer zašto s jedne strane – kanader, a s druge airtractor? Slučajnost, komocija ili samo neznanje malo, slučajno, privrmeno?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)