„Pravi napredak možemo postići samo zajedničkim naporima svih relevantnih institucija, organizacija i svakog pojedinca. Stvaranje društva u kojem nasilni oblici ponašanja nemaju opravdanja mora postati dio naše kolektivne svijesti, a do toga nećemo doći oslanjajući se samo na represiju”, naveo je ministar Božinović ovih dana. Čini se, da se dotični gospodin probudio iz dugotrajnog sna. Kolike udruge civilnog društva se već godina trude postići ovo što, kao neko otkriće, spominje ministar! Gdje su do sada bile institucije društva? 

A evo i još jedan naglo probuđeni. „Obilježavajući Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, šaljemo jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati. Vlada Republike Hrvatske će nastaviti poduzimati mjere s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”, objavio je premijer Plenković na društvenoj mreži u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Najvažnije je govoriti i ostavljati dojam da ti je stalo, a to što realitet kaska za stvarnošću, nije osobit problem. Važno je da se zna da je Vlada na pravom putu, deklarativno!

Usuđuju se govoriti o važnosti sprječavanja nasilja nad ženama nakon skandala koji se dogodio u osječkoj bolnici. Ginekolog, koji je prvostupanjskom presudom u veljači ove godine nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice, ostao je raditi u bolnici. Istina sud je donio odluku da je dotični kriv i odredio mu kaznu od četiri godine zatvora. Međutim, zabrana liječničkog rada se navodno provodi nakon odsluženja zatvorske kazne. A budući da je presuda bila nepravomoćna, po njoj se nije postupilo, te je dotični silovatelj ostao raditi u istoj bolnici. Uistinu briga za sigurnost žena na zavidnoj razini!

Ali. ipak je dotični liječnik 16. rujna dobio otkaz! Prvo zakonskog uporišta nije bilo, a onda se naglo pojavilo! Očito za nas amatere vrlo čudna pravna logika. Ministar Beroš je izjavio  da su ravnatelj KBC-a Osijek i bolnička pravna služba imali argumentaciju zašto je liječnik nastavio raditi nakon nepravomoćne presude. Ipak, smatra da je takva odluka „možda pravno utemeljena, ali nije moralna”.

Eto to je pokazatelj pravog stanja odnosa prema ženama u našem društvu. Nije dovoljno što je netko bio nasilan i pokušao nešto neprilično učiniti, nije dovoljno ni da se to uistinu dogodilo, dakle da silovanje nije bilo samo u pokušaju, nego je i ostvareno. Nužna je pravomoćnost sudske presude! A onda nakon drugog prijestupa, pokušaja silovanja, ipak stiže otkaz! I ministar Beroš naglašava da je već inicirana izmjena zakona. Tako  se to u nas radi. Nema preventivnog djelovanja ni u zdravstvu, ni drugdje, tek kad se dogodi zlo, smrt, golema šteta, možda će se nešto početi mijenjati!

Omalovažavanje i podcjenjivanje rada medicinskih sestara je također na određeni način vršenje nasilja nad ženama. Obezvrjeđivanje njihova rada je sramotno. Bez njih ni liječnici ni liječnice ne mogu funkcionirati kvalitetno. Pacijenti su bez sestra životno ugroženi. Uz stručna znanja medicinska sestra su te koje bi trebale biti strpljive, empatične, odgovarati na brojna pitanja pacijenata, umirivati ih, motivirati ih za slijeđenje raznih uputa. Naravno, u ovom zanimanju postoje i muškarci, ali njih je znatno manje. Zbog toga neprimjeren odnos prema ovoj profesiji primarno doživljavam kao nebrigu za žene, kao vid nasilja nad ženama.

 Nije neophodno ženu udariti, verbalno je vrijeđati, silovati…. I nepoštivanje rada koji žene obavljaju, neadekvatno plaćanje njihova rada, ne respektiranje stupnja odgovornosti kojeg imaju na poslu koji obavljaju, sve su to načini zlostavljanja žena. Tu je na djelu ekonomsko nasilje, jer su prihodi neadekvatni, ali i psihološko,  koje se ogleda u podcjenjivanju i omalovažavanju. A nađe se i još po koji oblik nasilja!

Koliko će još dana, tjedana, mjeseci ili i godina proći dok naše društvo prestane čekati da neka žena bude ubijena, silovana ili mora naći drugo radno mjesto jer na onome koje ima, nema adekvatan status? Umorni smo od slušanja kako u ovom društvu ne toleriramo nasilje. Hoće li to konačno i zaživjeti?

One Reply to “NASILJE NAD  ŽENAMA”

  1. Još jednom impresionirana sa izlaganjem i opisivanjem NAŠEG DOBA,, samo se pitam da li je moguće da ovi članci budu dostupni većem broju ljudi, da možda čak i dopru do onih koji se ,,naglo,, bude ili onih koji ,,lijepo pričaju,,!!!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)