Da smo godinama zapostavljali mentalno zdravlje, nije nikakva novost. Tek nas je pandemija s kojom se družimo već gotovo godinu i po, prisilila da se sjetimo da je i taj dio ljudskog zdravlja važan. Da o njemu treba brinuti ne tek kada postane ugroženo nego kao o dijelu opće dobrobiti pojedinca.  

Mnogi stručnjaci, psihijatri i psiholozi smatraju da je ograničavanje slobode kretanja kao i fizičko distanciranje iako je bilo potrebno zbog očuvanja fizičkog zdravlja, kao i prijetnja gubitka posla,  strah od bolesti i smrti i još neke popratne pojave za vrijeme „novog normalnog“, djelovalo stresogeno na mnoge ljude te je malo po malo nagrizalo njihovo mentalno zdravlje. Koliko ljudi uistinu posjeduje vještine i sposobnosti koje im mogu pomoći da se prilagode situaciji u kojoj su se našli, a koja je za njih stresna, teško je reći.  Netko se napetosti i stresa pokušava riješiti opijanjem, netko molitvom, meditacijom, netko agresijom, netko pomaganjem drugima, netko čitanjem, slušanjem glazbe, netko razgovorom sa stručnom osobom….

Međutim, svjedoci smo i brojnih ponašanja koja su opasna i zastrašujuća, koja svjedoče o mentalnom zdravlju koje nije dobro, ali nisu posljedica pandemije. Ne možemo pandemijom opravdati baš sve naše svinjarije.

U Varaždinu je 29. svibnja četvero mladih, jedna djevojka i tri mladića napalo također mladog čovjeka, profesora Čengića. Sukob je navodno izbio zbog prigovaranja profesora da se u jednom klubu ili udruzi ne poštuju  epidemiološke mjere. Profesor je te večeri, odnosno noći pozvao i policiju koja je došla na lice mjesta ali i otišla nakon pola sata jer im nitko nije otvarao vrata na koji su pokucali i nije odgovarao na njihovo dozivanje. Nakon toga je spomenuta četvorka ipak izašla iz tog prostora, premlatila profesora i rukama i nogama i drvenom palicom. Na kraju se se i pomokrili po njemu. Uništili su i profesorov mobitel kako se ne bi mogao nikome javiti te su ga prekrili kartonskom ambalažom kako bi bio otkriven što kasnije. Čini se da je bilo još osoba koje su sve promatrale, i navodno mobitelom snimile, ali napadnutom čovjeku nisu pomogle, ni pozvale pomoć. Pronađen je tek u jutarnjim satima, odvezen u bolnicu gdje je zbog teških ogleda glave, ubrzo preminuo. Može li netko uistinu povjerovati da su restrikcije zbog pandemije natjerale ove mlade ljude na ovako gnjusan zločin?  

Gotovo zvuči nevjerojatno, ali je istinito da je nakon više od 440 dana od potresa, konačno krenula obnova Zagreba! Fond za obnovu zaprimio je do sada 11 235 zahtjeva i od toga donio odluku o intervenciji na 18 objekata. Upravo je krenulo rušenje prvih triju kuća!! Ako nastave   ovim žestokim tempom, Zagreb će se obnoviti u proljeće 2644. godine, izračunao je Ante Tomić. Jest da je potres bio atak na mentalno zdravlje građana, ali obnova će očito imati još gadnije učinke.

 Na nedavno održanim lokalnim izborima svjedočili smo političkim promjenama u nekim sredinama, mjestima, gradovima, županijama. Na temelju rezultata neki bi mogli zaključiti da je dio glasača zbog poljuljanog mentalnog zdravlja glasovao drukčije nego do sada. Ali moguć je i drukčiji zaključak, da su nevolje ljude naučile da ne ponavljaju iste pogreške, da prestanu vjerovati ispraznim obećanjima, da učine ono što je u njihovoj moći. Kad već obnova kuća praktički stoji na mjestu (tamo gdje je to aktualno), neka se barem pokrene obnova društva, u nekim segmentima. Kako smo mogli čuti i vidjeti ali i naslutiti, izborni su rezultati ozbiljno poljuljali stabilnost mentalnog zdravlje dijela političara i građana naše države, ali su istovremeno nekima, barem djelomično umanjili frustriranost i deprimiranost te u život unijeli optimizam i nadu.          

Ovih je dana, međutim, mentalno zdravlje postalo predmet interesa i komentara izvan već poznate covid atmosfere. Naime, na velikom teniskom turniru Roland Garros-u, druga tenisačica svijeta, Naomi Osaka, povukla se od daljeg natjecanja. Kada nakon prvog meča nije došla na obveznu konferenciju za novinare, kažnjena je s 15 tisuća dolara.  Organizatori su joj uz to zaprijetili izbacivanjem s tog turnira ali i drugih Grand Slam turnira, ako nastavi ignorirati susrete s novinarima. I ona se odlučila sama povući s turnira. Razlog? Objasnila je da se osjeća loše na tim konferencijama jer ima problema s depresivnošću i anksioznošću te želi u prvom redu sačuvati svoje mentalno zdravlje. Organizatori teniskih turnira očito, berem do sada, nisu imali sluha za te čudne pojmove kao što je mentalno zdravlje. A igrači i igračice kao i novinari podijeljenog su mišljenja u razumijevanju i opravdavanju ponašanja Osake. Vjerojatno će ova tenisačica napuštanjem turnira učiniti više za promociju i razumijevanje važnosti mentalnog zdravlja, nego da ga je osvojila.

2 Replies to “IZAZOVI MENTALNOG ZDRAVLJA

  1. Kroz ljudsku povijest je bilo previše krvavih ratova, kuge, kolere, espanjole….glad, još uvijek, odnosi na desetine tisuće života dnevno …..nisu prirodne nepogode te koje nam mijenjaju mentalni sklop….to su novonormalne moralne ruševine koje se slave kao sveci po sistemu šta gore, to bolje. …mediji ih promoviraju, a mase prihvaćaju…i tonemo, tonemo u živi pijesak, dezorijentirani u ljudskim vrednotama-((((

  2. Citam vase blogove od samog pocetka i uvijek vam se divim na hrabrosti…i uvijek nesto naucim, sto nisam znala….. i uvijek se slazem sa onim sto objavjuljete! Samo tako nastavite, ima nas koji vas postuju i obozavaju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)